Gewrichtsaandoeningen

Behandeling gewrichtsaandoeningen

De toekomst van gewrichtsbehandeling: stamceltherapie

Stamceltherapie is een medische therapie waarbij stamcellen het centrale bestanddeel van de behandeling zijn. Een wereldwijd toonaangevend team van wetenschappers en onderzoekers, die ook in paarden gespecialiseerde dierenartsartsen zijn, hebben een diergeneesmiddel ontwikkeld om gewrichtsontstekingen bij paarden met speciale, voorgeprogrammeerde stamcellen te behandelen. Strenge toelatingscriteria zorgen ervoor dat tot nog toe maar één geregistreerd stamcelproduct op de Nederlandse markt verkrijgbaar is. Dit is een gebruiksklaar, veterinair stamcelproduct van de hoogste, geteste kwaliteit met wetenschappelijk aangetoonde werkzaamheid en veiligheid.

Regeneratie en terugkeer van de belastbaarheid

Een behandeling met stamcellen is een injectietherapie die bij lichte tot matige kreupelheid effectief kan worden toegepast. Stamcellen die in het laboratorium 'voorgeprogrammeerd' zijn om kraakbeencellen te worden, werken na de injectie in het gewricht ontstekingsremmend, bevorderen de productie van kraakbeenweefsel, activeren kraakbeenbeschermende mechanismen en regeneratie van het kraakbeen en kunnen vaak terugkeer naar een eerder niveau mogelijk maken.

Meer informatie over stamcellen en hun werking

Werking van stamceltherapie

Bij stamceltherapie worden de in het laboratorium voorbereide stamcellen in het aangetaste gewricht van het paard geïnjecteerd en stimuleren zo het kraakbeen om zich te vernieuwen en sterker te worden. Dit betekent uiteindelijk niet alleen het onderbreken van een reeds aanwezig ontstekingsproces, maar zelfs mogelijk herstel van het gewricht.

  • Het gewricht krijgt echt de kans om te regenereren, sterker te worden en zijn functie weer volledig te vervullen!

Verloop van stamceltherapie

Voorbereiding van het paard dat wordt behandeld:

  • Geen combinatie met andere preparaten die in het gewricht zijn of worden gespoten.
  • Wachttijd na artroscopie: 7 dagen.
  • Wachttijd na gewrichtsverdoving: minimaal 24 uur.
  • Gelijktijdige toediening van een ontstekingsremmer is mogelijk.

Toediening: De stamcellen worden steriel direct in het gewricht geïnjecteerd.

Vervolgens: 3 dagen boxrust en vervolgens 4 dagen uitsluitend stappen aan de hand, daarna het met de dierenarts besproken revalidatieplan volgen en na 3-4, en na 6 weken een controle onderzoek.

Voordelen van stamceltherapie

  • De stamcellen zijn gebruiksklaar het paard dat wordt behandeld. Ingrepen bij het al kreupele dier of tijdsintensieve bewerking in het laboratorium zijn niet nodig.
  • Therapie met stamcellen behandelt de aandoening, niet alleen de symptomen!
  • Bewezen kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid!