PPID

ACTH-test

ACTH-test om PPID te testen

Heb jij vermoedens dat jouw paard of pony PPID heeft? De eenvoudigste en meest gebruikelijke manier om PPID te testen is door middel van een ACTH-test. Om deze test uit te voeren, neemt jouw dierenarts een bloedmonster af bij het paard in kwestie, wat naar het laboratorium wordt gestuurd voor verder onderzoek. De uitslag van dit onderzoek is meestal binnen enkele dagen bekend. Bij een ACTH-test wordt er in het bloed gekeken naar de concentraties van verschillende hormonen en andere stoffen. De resultaten van dit onderzoek worden vergeleken met de normale waarden die worden gemeten bij niet-zieke paarden. Een verhoogde concentratie ACTH ondersteunt de diagnose van de ziekte PPID.

In sommige gevallen is het mogelijk om enkel op basis van een klinisch onderzoek en de ziektegeschiedenis van het paard of de pony de waarschijnlijkheidsdiagnose PPID te stellen. Met een ATCH-test erbij heb je echter zekerheid van zaken en kan je samen met jouw dierenarts een behandelplan opstellen.

Mijn paard heeft PPID, wat nu?

Ten eerste is er alle reden om optimistisch te zijn. PPID is een aandoening die te behandelen is en de prognose is in de meeste gevallen goed. Dus dat is goed nieuws! Het vroegtijdig diagnosticeren van PPID bij jouw paard met behulp van een ACTH-test helpt om allerlei bijkomende ziekteverschijnselen te voorkomen. Hoewel een paard met PPID niet echt te genezen is, zorgen een goede behandeling en verzorging er meestal voor dat jouw paard vrolijk, fit en in goede conditie blijft. Ook helpt een goede behandeling om schade en pijn te beperken.

Meer over mogelijke behandelingen

Komt PPID veel voor?

Ja, PPID komt veel voor. De ziekte wordt meestal gezien bij paarden van middelbare of hogere leeftijd (ouder dan 15 jaar). Sommige studies laten zien dat 15 tot 30% van de paarden in deze leeftijdsgroep in meer of mindere mate aan deze aandoening lijdt. Toch wordt PPID ook regelmatig bij jongere dieren gediagnosticeerd.

Bekijk de symptomen

 

Van 1 september t/m 31 oktober krijg je 50% korting op de laboratoriumkosten van een ACTH-test. Vraag jouw dierenarts naar meer informatie.