Blog

BLOG: PPID-paarden worden hier gewoon 30 jaar

Symptomen

Zo’n beetje de helft van alle paarden hier op De Wildtshof leidt aan PPID. Dat wil overigens niet zeggen dat jonge paarden geen PPID kunnen krijgen. We hebben er ook wel eens één gehad van zestien jaar, daarvan had zowel ik als de dierenarts niet in de gaten dat ‘ie PPID had.

De symptomen van PPID kunnen heel divers zijn. Veel mensen weten wel dat de vacht kan gaan krullen en paarden kunnen vermageren, maar dit hoeft niet. Ook hoefbevangenheid kan duiden op PPID.

Testen, en dan..

Als we denken dat een paard deze ziekte heeft, vragen we de eigenaar of hij getest mag worden. Dit gebeurt door bloed af te nemen en dit te onderzoeken op verschillende hormoonwaardes. Als deze waardes boven een bepaalde grens komen, heeft het paard PPID. Eigenlijk verzorgen we PPID-paarden hier niet veel anders dan de andere paarden. We hebben een loopstal, een uitloop op harde en zachte zandbodem en weides. De paarden kunnen overal zelf heenlopen. Op de weides staat overal paardengras, geen Engels raai met hoog suikergehalte. De paarden krijgen onbeperkt hooi, een vitaminen- en mineralenbrok en gaan regelmatig naar de hoefsmid.

Goed management

Paarden met PPID raken sneller hoefbevangen, toch hebben wij pas één keer een hoefbevangen paard gehad dat daaraan is overleden. Ik denk dat wij weinig problemen kennen door goed management. Veel beweging en gezonde voeding zijn goed voor elk paard, en zeker voor eentje met PPID. Een sportpaard dat opeens wat sloom is en niet meer het laatste kan geven, kan ook PPID hebben. Gelukkig kan zo’n paard met medicatie toch nog goed presteren.

Pilletje per dag

Een paard met PPID krijgt hier één keer per dag een pilletje toegediend. Dat doen wij altijd uit de hand, met wat brokjes, een appeltje of een wortel, zodat je zeker weet dat ze het opeten. Sommige paarden zijn een kei in de pil uitspugen! Soms gaat het weken goed met een appeltje, maar hebben ze het daarna door en moet je de pil in een banaan ofzo stoppen. Paarden met PPID worden elk jaar opnieuw getest, want als de PPID erger wordt, moet je de medicatie ook aanpassen. Dan is de ziekte prima beheersbaar. Paarden met torenhoge bloedwaardes worden hier ook gewoon dertig jaar.

Karin Jefferson, eigenaar paardenverzorgcentrum De Wildtshof 

Kijk hier voor meer informatie over de Behandeling