PPID

Behandeling PPID

PPID medicijnen

Paarden met PPID hebben een tekort aan dopamine. Het hersenaanhangsel, de hypofyse, maakt hierdoor te veel hormonen aan. Er bestaan wel PPID medicijnen, maar er is slechts één diergeneesmiddel dat officieel is geregistreerd voor de behandeling van PPID. Deze PPID medicijnen gaan de klinische symptomen effectief tegen. Ook hebben de medicijnen een hoog veiligheidsprofiel. Het geregistreerde medicijn kan door uw dierenarts worden voorgeschreven en moet dagelijks aan het paard worden toegediend.

Bekijk de symptomen

Toepassing PPID medicijnen

Het medicijn bevat pergolide: een stof die op dezelfde manier werkt als dopamine. Als u de PPID medicijnen toedient, wordt het tekort aan dopamine met pergolide aangevuld. De afgifte van hormonen door het hersenaanhangsel neemt af waardoor de ziekteverschijnselen van PPID verminderen of verdwijnen. Het geregistreerde PPID medicijn heeft de vorm van een tablet en moeten eenmaal daags via de mond worden ingegeven. Dit kan eventueel met een klein beetje stroop of voer worden vermengd om de opname te vergemakkelijken. Verbrijzel de tabletten nooit.

Over het algemeen duurt het een tijdje voordat het effect van de behandeling zichtbaar is. U merkt dan dat het paard het normale gedrag en uiterlijk weer vertoont. Bij de meeste paarden treedt de verbetering op tussen de zes tot twaalf weken na het starten van de behandeling. In sommige gevallen kan het zelfs een jaar duren voordat de behandeling helemaal effectief is.

wat-is-ppid-behandeling-vachtverandering-1wat-is-ppid-behandeling-vachtverandering-2
wat-is-ppid-behandeling-vachtverandering-3wat-is-ppid-behandeling-vachtverandering-4
wat-is-ppid-behandeling-vachtverandering-5wat-is-ppid-behandeling-vachtverandering-6

Na behandeling van PPID

Na de behandeling van PPID blijft het tekort aan dopamine in het hersenaanhangsel bestaan. Het paard heeft de PPID medicijnen daarom de rest van het leven nodig. PPID is helaas niet te genezen. Na verloop van tijd verergert de aandoening, waardoor mogelijk een aanpassing van de dosering nodig is. Het wordt aangeraden om minimaal twee tot vier keer per jaar het paard door de dierenarts te laten onderzoeken, waarvan tenminste één keer in de periode augustus t/m oktober.

Veel gestelde vragen over PPID