Gezondheid

Pees- en ligamentblessures

In het lichaam van het paard bevinden zich overal pezen en ligamenten. Hun functie is om het skelet stabiel te houden, en beweging mogelijk te maken. Ze vormen de verbinding tussen botten en spieren en brengen zo grote krachten over tijdens het bewegen. In een normale situatie rekken de pezen hierbij een beetje uit, en veren dan vervolgens weer terug. Hoe beter getraind, hoe beter pezen tegen deze uitrekking kunnen. Als er echter sprake is van overbelasting, dan kunnen de pezen of ligamenten zodanig op rek komen te staan, dat er scheurtjes optreden. Dit noemen we een peesblessure en de plek waar de blessure zich toont heet een laesie. Peesblessures komen veel voor. Het is de meest voorkomende oorzaak van kreupelheid, en komt voor bij sportpaarden, maar ook bij paarden die niet gereden worden. Ook zien we vaak dat als een paard eenmaal een peesblessure heeft gehad, er een grote kans is dat er binnen enkele jaren een herblessure ontstaat. Dit komt omdat peesblessures maar matig herstellen zonder de juiste behandeling.

Peesblessures kunnen acuut ontstaan, doordat er eenmalig een forse overbelasting heeft plaatsgevonden. Vaak zijn paarden dan plots kreupel nadat ze een gekke beweging hebben gemaakt, of zijn gevallen. In een enkel geval is er trauma van buitenaf geweest. Ook kan het zijn dat opvalt dat er ineens een zwelling of een warme plek aanwezig is rondom een van de pezen zonder dat je hebt gezien dat je paard een gekke beweging heeft gemaakt. Als je iets opmerkt rondom de pezen van je paard is dit altijd een goede reden om een dierenarts te bellen.

Veel vaker ontstaat de blessure echter doordat er sprake is van chronische overbelasting. Hierbij wordt de pees meerdere keren achter elkaar net te ver overrekt, waardoor er schade optreedt. Dit kan gebeuren tijdens een trainingsperiode. Omdat er niet acuut een grote scheur ontstaat in de pees, zijn de klachten ook vaak subtiel. Er kan tijdelijk wat kreupelheid, lokale zwelling of warmte zijn, maar dit hoeft niet altijd. Soms merk je enkel dat je paard gewoon minder graag wil trainen of moeite heeft met bepaalden bewegingen.

Omdat het niet altijd direct duidelijk is, adviseren we je om de benen van je paard regelmatig helemaal na te voelen. De pezen in de benen van je paard zijn gevoelig voor peesblessures, omdat ze vlak onder de huid liggen, en in beweging sterk belast worden. Als je regelmatig de pezen afvoelt merk je het direct op wanneer er iets veranderd. Dit helpt je om een peesblessure tijdig te herkennen! Hoe eerder je met een peesblessure naar de dierenarts gaat, hoe groter de kans op een geschikte behandel optie en een goed herstel. Klik hier voor een videotutorial waarin je leert hoe je stap voor stap de pezen van je paard checkt

Diagnose

Als er twijfel is over een peesblessure, dan kan de dierenarts deze op meerdere manieren onderzoeken. Allereerst kijkt hij of zij naar het hele paard in rust en in beweging, om te zien of er sprake is van een kreupelheid. Als deze er is, kan deze in sommige gevallen lokaal verdoofd worden, om zeker te zijn van de locatie van het probleem.

Als de locatie vast staat, wordt er verder gekeken door middel van beeldvorming. Hierbij wordt er in het geval van een peesprobleem vaak gebruik gemaakt van echografie. De echobeelden vertellen in welke pees het probleem zit, hoe uitgebreid het is, en of het gaat om een chronisch of een acuut letsel. Als de echo onvoldoende duidelijkheid geeft, kunnen ook andere scans zoals CT, MRI, UTC of Scintigrafie worden ingezet.

Een volledige diagnose is vaak nodig om een zo gericht mogelijke therapie toe te kunnen passen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor stamceltherapie, waarbij de stamcellen worden geïnjecteerd in de laesie in de pees. Deze therapie verbeterd de kwaliteit van herstel, en verminderd de kans op een herblessure.

Daarnaast kun je, met een goede diagnose, in je revalidatie en training rekening houden met de specifieke blessure. Een aantal goede algemene tips over hoe je peesblessures kunt voorkomen, vind je hier