Stamceltherapie voor peesblessures
Afgelopen jaren is er ontzettend veel onderzoek gedaan naar de behandeling voor paarden met peesblessures. Hier was goede reden voor, want in het verleden moesten paarden met een peesblessure lang gerevalideerd worden, en trad er in de helft van de gevallen een herblessure op binnen de eerste 2 jaar na herstel. Een groot deel van de onderzoeken richt zich dan ook op kwalitatief beter herstel van peesblessures, om dit probleem te verminderen. Het aantal behandelopties voor de dierenarts is hier mee sterk toegenomen. Peesblessures kunnen nu behandeld worden met bijvoorbeeld shockwave, laser, bloedplasma (PRP) injecties en verschillende revalidatietechnieken.
Sinds kort is er op basis van deze onderzoeken een nieuwe behandelmethode voor peesblessures op de markt, namelijk een behandeling met stamcellen. Deze stamcellen zijn cellen die nog de mogelijkheid hebben om zich door te ontwikkelen tot allerlei verschillende celtypes in het lichaam. Voor de behandeling van peesblessures worden deze cellen in het lab voorgeprogrameerd om zich te ontwikkelen tot peescellen. Op die manier kunnen ze de juiste reactie in het peesletsel in gang zetten om deze te helpen met herstellen. Hierdoor gaat de pees minder littekenweefsel vormen, en meer goede kwaliteit peesvezels. Studies laten zien dat een behandeling met stamcellen de kans op een herblessure mogelijk kunnen halveren!
Hoe werkt de behandeling met stamcellen?
- Nadat de dierenarts het peesletsel in beeld heeft gebracht, wordt de huid op die plek steriel voorbereid. In veel gevallen betekent dat dat er wat haar weggeschoren wordt, en dat de huid uitgebreid gewassen wordt.
- De dierenarts brengt opnieuw met de echo de locatie van het letsel in beeld, en brengt onder echo begeleiding een naald tot in dit letsel. Door deze naald worden de stamcellen in het letsel gespoten.
- Na de injectie wordt het been weer schoongemaakt en in veel gevallen in het verband geplaatst. Dit is om de injectieplaats goed schoon te houden.
- Het paard mag in veel gevallen mee naar huis, maar moet thuis wel enkele dagen op boxrust gehouden worden. In sommige gevallen zal de dierenarts adviseren om daarnaast nog wat ontstekingsremmers te geven uit voorzorg.
- Na deze dagen begint de revalidatie. Er is geen standaard revalidatieprogramma, de dierenarts geeft je instructies die voor jouw paard van toepassing zijn. Voer de revalidatie uit zoals geïnstrueerd. Moet je toch afwijken? Overleg dit dan altijd even met de dierenarts.
- In veel gevallen zal de dierenarts het herstel opvolgen met een controle echo. Deze zijn belangrijk om de revalidatie bij te stellen waar nodig.
Wil je weten wat je nog meer kunt doen om de pezen van je paard te ondersteunen? Lees hier dan 10 tips ter voorkomen van een peesblessure!